İki Malzeme Bir Arada Dışı Çıtır Kıymalı Patatesli Börek Tarifi

İki iç malzemeyi bir arada bulacağınız nefis börek tarifi, nişasta ve un karışımıyla açılan kat kat hamuru, tereyağıyla buluşan nefis dokusu ve kıymalı-patatesli lezzetli iç harcıyla fırından çıktığında dışı çıtır çıtır, içi tel tel dökülen muazzam bir ev yapımı hamur işidir. Kat kat katlama tekniği ve özel dinlendirme yöntemi sayesinde el açması börek lezzetini en pratik şekilde yakalamanızı sağlar.

Çay saatlerinde, kahvaltı sofralarında veya özel ikramlarınızda sıcak sıcak sunabileceğiniz, tadan herkesin tarifini isteyeceği garantili bir lezzettir.

Dışı Çıtır Kıymalı Patatesli Börek Tarifi Malzemeler

Hamuru İçin:

  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket kuru maya (10 g)
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 5 su bardağı un (kontrollü eklenecek)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Araları Yağlamak ve Açmak İçin:

  • 150 gram eritilmiş tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un + 2 yemek kaşığı nişasta karışımı (bezeleri açarken kullanmak için)

Kıymalı Patatesli İç Harcı İçin:

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan (doğranmış)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet rendelenmiş patates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Yeteri kadar tuz

Üzeri İçin:

  • 1 adet yumurta sarısı + 1 tatlı kaşığı süt

İki Malzeme Börek Tarifi Yapılışı

Hamurun Yoğrulması ve Bezeleme: Yoğurma kabına şeker, maya, ılık süt, ılık su ve sıvı yağ alınıp karıştırılır. Un ve tuz eklenerek yumuşak, ele yapışmayan bir hamur yoğrulur. Hamur hiç bekletilmeden masaya alınıp 15 eşit parçaya bölünür ve yuvarlanarak bezeler yapılır. Üzeri kapatılıp 5 dakika dinlendirilir.

İç Harcın Hazırlanması: Tavaya kıyma alınır, sulanıp suyunu çekene kadar kavrulur. Üzerine doğranmış soğan ve sıvı yağ eklenip kavrulmaya devam edilir. Rendelenmiş patatesler eklenip birkaç dakika daha kavrulduktan sonra karabiber, pul biber ve tuz eklenip karıştırılır. İç harç ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

Bezelerin Açılması ve Yağlanması: Un ve nişasta karışımı serpilerek bezeler yaklaşık 25 cm büyüklüğünde açılır. Üçerli gruplar halinde, aralarına eritilmiş tereyağı sürülür (toplam 5 grup elde edilir).

Katlama ve Dondurucuda Dinlendirme: Üst üste koyulan 3’lü hamur grupları kenarlarından çekiştirilerek kare forma getirilir. Videodaki gibi zarf şeklinde katlanıp kare börek tabanları oluşturulur. Hazırlanan katlanmış hamurlar tepsiye dizilip üzerleri kapatılarak dondurucuda 10 dakika dinlendirilir.

Şekillendirme ve Pişirme: Dinlenen hamurlar dondurucudan çıkarılır, merdane/oklava ile kare formda büyütülür ve ortadan ikiye kesilir. İç harç konulup rulo/zarf şeklinde kapatılır. Fırın tepsisine dizilen böreklerin üzerine yumurta sarısı-süt karışımı sürülür ve keskin bir bıçakla üzerlerine çizikler atılır. Önceden ısıtılmış 190°C fırında üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirilir.

Kaynak
Youtube: Halime’nin mutfağı (@Halimeninmutfagi)

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu