Bebeklerde Parmak Emme Alışkanlığı
Bebeklerde parmak emmek çoğu zaman karşılaşılan bir durumdur. Ancak bu durumun zararları varmı diye merak ediyoruz. Uzmanlara göre ‘parmak emme’ olağan bir durum. Ancak 4 yaş sonrasında devam ederse psikolojik bir soruna da işaret edebiliyor.
Parmak emme çocuklarda herhangi bir etken olmaksızın 3-4 yaşa kadar görülen ve olağan kabul edilen bir durum. Sanıldığının aksine beslenmeye bağlı veya açlık ile ilgili bir durum değil. Ağızdan haz alındığı için parmak emme, psikolojik doyum da sağlıyor.
Bu nedenle 1 yaş civarı çocukların neredeyse yarısı parmaklarını emiyor. 18’inci ayda parmak emme sıklaşıyor ve 3-4 yaşına kadar normal kabul ediliyor. Uzmanlar, “Çocuğunuz 4-5 yaşlarına geldiğinde parmak emme alışkanlığı devam ettiği takdirde ona bu davranışının çocukça olduğunu anlayabileceği bir dille anlatmanız gerek. Ancak eğer 5-6 yaş sonrasında sorun devam ediyorsa, çoçuğunuzun hayatında ne gibi kaygı etmenleri bulunduğunu iyi araştırın ve gerekirse bir uzmandan yardım alın” uyarısında bulunuyor.
Bebeklerin bu alışkanlığı genelde anne karnında başlıyor. Dr. Matben, “Bebek yaşamak için emmek zorunda. 4-5 aylık oluncaya kadar sadece emerek besleniyor. Anne babalar parmak emmenin bir hastalık olmadığını bilmeli. Önlemek için uygun pozisyonda besleyin. Emzirirken veya biberonla beslerken göğsünüzün sıcaklığını duyacak şekilde kendinize yaklaştırın. Memeden erken kesmemeye çalışın. Batıl fikirlerle korkutmayın. Parmağını ağzına götürdüğü zaman zararsız acı mayi sürülebilir veya ellerine eldiven takabilirsiniz.