Çocuklarda Korku
Çocuklarda Korku:
Çocukların çok geniş bir hayal gücü vardır. Çizgi filmlerden, öykü ve masallardan kolayca etkilenir. Hayal gücünün geniş oluşu nedeniyle korkuları hayali korkular olmaktadır. Onun en çok korktuğu cin, öcü, hortlak gibi korkulardır. Onları hayalinde canlandırır, bilmediğini yakıştırır. Görmediklerini görmüş gibi anlatırlar. Hayali korkularının yanı sıra yalnız kalma, karanlık, hırsız, şimşek ve hayvan gibi korkuları da devam eder.
Çocuğa anlatılan korkutucu olaylar, öyküler ve masallar çocuğun korkusunu artırır. Yine annenin korkak oluşu ve korkaklığım her haliyle belli etmesi çocuğun korkak olmasına neden olur. Çocuğun korkusuyla alay etmek, gülmek ya da korkunun üzerine gitmek yanlıştır. Her çocukta görülen bu tür korkular 6 yaşından sonra giderek azalmaya başlar. Burada asıl önemli olan, bu korkuların aşırı derecede olmamasıdır.
Sıklıkla görülen korkulardan biride tehditle ortaya çıkan korkulardır. Örneğin hastanede hoş olmayan deneyimler geçiren çocuk, elbette ki doktor ve hemşirelerden korkar. Üstelik annenin de sen bana böyle yaparsan ben de seni doktora götürür iğne yaptırırım gibi sözler söylemesi çocuğun korkusunu körükler. Bu durumda zaten kötü bir deneyim geçiren çocuk haliyle doktora gitmek istemeyecek ve çığlıkları basacaktır. Yine ne varmış ki korkacak gibi sözler de etkili olmaz. Bunun yerine evet doğru haklısın, birazcık acıtır ama bu senin sağlığın için gerekli, ben de küçükken çok iğne vuruldum, hatta korkup ağladığım bile olurdu gibi sözler söylemesi çocuğu rahatlatır ve güven verir.