Meyan kökü Faydaları
Meyan kökü
Bu ağaçsı çok yıllık bitki, güneydoğu Avrupa ve güneybatı Asya’nın yabani yerlerin de 1.8 metre yükseklikte olabilir, fakat şu anda bir çok sıcak iklimde yetiştirilmektedir. Parlak yeşil gövdesi, koyu yeşil oval yaprakları ve leylak ya da krem renkli ve bezelye biçimli çiçekleri vardır. Büyük bir kazık köke sahiptir.
Böbreküstü Bezi Canlandırıcısı: Meyan kökü, stresle başa çıkmak için ” savaş ya da kaç” hormonları üreten böbrek bezleri için bir toniktir. Zayıf böbreküstü bezleri sürekli yorgunluk, depresyon en önemlisi nöbetleri ve asabiyetler, kas zayıflıklarında, hazımsızlık, yetersiz besinlerin özümsemeleri ve konsantrasyon eksikliğiyle ilişkilidir. Böbreküstü bezlerinize ihtiyacı olan desteği sağlamanın bir yolu bir fincan kadar meyan kökü çayıdır.
Alerjiler, Astım, Saman Nezlesi: Meyan kökü, kortizon benzeri bir antialerjik değeri olan gliserizini yan etkileri olmaksızın içerir. Bir fincan meyan kökü çayı alerjik semptomları iyileştirebilir ve iltihaplanmayı düşürerek solunum yollarını rahatlatır. Hafif bir balgam sökücüdür. Antik Yunanlılar meyan kökünü astımı tedavi etmek için kullanmışlardı.
Hazımsızlık: Meyan kökü hazımsızlık için alınabilecek tatlı, yatıştırıcı bir çaydır.
Mide Ülseri: Meyan kökü midede ki asit salgısını düşürmeye yardımcı olur ve mide çeperi için koruyucu bir mukus sağlar. Ülserler için iyi bilinen bir ilaçtır.
Çağlar Boyunca Kullanımı: Meyan kökü binlerce yıldır dalak sağlığı, Chi’den fayda sağlamak, öksürükleri durdurmak, akciğerleri yatıştırmak, vücuttan ısıyı almak için ve bir detoks olarak kullanılmaktadır.
Yararlı Kısımları: Kök
Özellikleri: A,B Kompleks, B2, B3, B5 , C (Flavonoitler), E Vitaminleri; Demir, Magnezyum, Potasyum, Silisyum, Sodyum açısından iyi bir kaynak; aynı zamanda Kalsiyum, Lesitin, Selenyum, Çinko, Gliserizin, Triterpen Saponinler, Apsent, Asparajin, Kumarinler, Taninler, Uçucu Yağ, Östrojenik İzoflavonlar
Etkileri: Antienflamatuar, ateş düşürücü, balgam söktürücü, diüretik