Oklavada Büzüştürme Yöntemiyle Kat Kat Tel Tel Açma Katmer Tarifi

Tekniği çok konuşulan ve sonucu asla yanıltmayan yenilikçi katmer açma tarifi, hamurun oklava üzerinde büzüştürülüp sıkıştırılması, tereyağı ile katmanlandırılması ve dondurucuda dondurulduktan sonra tavada pişirilmesi tekniğiyle hazırlanan harika bir hamur işidir.

Tavada çevrilerek pişirilirken hafifçe sıkıştırılıp havalandırılan bu katmer, dışı milföy gibi çıtır çıtır, içi ise zar gibi incecik kat kat ayrılan efsanevi bir lezzet sunar.

Kat Kat Tel Tel Açma Katmer Tarifi Malzemeler

Hamuru İçin:

  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya (esneklik ve yumuşaklık için)
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 5 – 6 su bardağı un (550 – 650 g, kontrollü eklenecek)

Kat Araları ve Pişirmek İçin:

  • 150-200 gram eritilmiş tereyağı
  • Tavada pişirirken sürmek için ilave sıvı yağ / tereyağı

Oklavada Büzüştürme Yöntemiyle Katmer Tarifi Yapılışı

Hamurun Yoğrulması ve Bezelerin Hazırlanması: Karıştırma kabına 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı kuru maya ve 1 yemek kaşığı tuz alınır. Un kademeli olarak eklenerek pürüzsüz, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur 4 eşit parçaya bölünüp beze yapılır ve 5 dakika dinlendirilir.

Yufkaların Açılması ve Yağlanması: Dinlenen bezeler unlanmış tezgahta merdane veya oklava yardımıyla büyük boy yufka şeklinde açılır. Açılan yufkaların üzerlerine eritilmiş tereyağı sürülür ve ikişerli gruplar halinde üst üste kapatılır.

Oklavada Büzüştürme ve Şekillendirme: İkili katlanmış yağlı yufka rulet/bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesilir. Kesilen parçalar ince bir oklavaya sarılır, her iki kenardan içe doğru sıkıştırılarak büzüştürülür ve oklavadan çıkarılır. Kendi etrafında bastırılarak çörek/katmer formu verilir. Tüm hamurlar aynı şekilde hazırlanır.

Dondurucu Dinlendirmesi: Şekillendirilen katmer yumağı, tereyağının tamamen donması ve katların belirginleşmesi için dondurucuda (buzlukta) 20 dakika bekletilir.

Açma ve Tavada Pişirme: Dondurucudan çıkarılan hamurlar merdaneyle yaklaşık 30 cm çapında hafifçe genişletilir. Isıtılmış tavada her iki tarafı sık sık çevrilerek pişirilir. Pişme esnasında fırça ile hafifçe yağ sürülür ve ara sıra elle/maşayla sıkıştırılarak katların havalanması sağlanır. Nar gibi kızardıktan sonra sıcak servis yapılır.

Kaynak
Youtube: Peri’nin sihirli Mutfağı (@PerininsihirliMutfagi)

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu