Sır Soslu Eşiniz El Açması Sanacak Çıtır Tepsi Böreği Tarifi

Çıtırtısı duyulan ve pul pul dökülen bu nefis börek tarifi, su, yumurta akı, sıvı yağ ve kabartma tozu ile hazırlanan özel sır sosu sayesinde hazır yufkadan yapılmasına rağmen el açması lezzeti ve çıtırlığı sunan harika bir tepsi böreğidir. İç harcında hafif kavrulmuş soğan, salça ve pul biberle lezzetlendirilen nefis patates ezmesi yer alır.
Aşamaları çok pratik olan bu tarifi akşamdan hazırlayıp dolapta bekletebilir, sabah fırına vererek çıtır çıtır ve puf puf kabarmış haliyle sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Sır Soslu Eşiniz Tepsi Böreği Tarifi Malzemeler
Patatesli İç Harcı İçin:
- 5 adet haşlanmış patates
- 1 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı domates/biber salçası
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Tuz
Özel Çıtır Sosu İçin:
- 1 adet yumurta akı (sarısı üzeri için ayrılacak)
- 1,5 su bardağı su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
Börek Tabanı ve Üzeri İçin:
- 5 adet hazır günlük yufka
- Ayrılan 1 adet yumurta sarısı
- Çörek otu

Çıtır Tepsi Böreği Tarifi Yapılışı
İç Harcın Hazırlanması: Tencereye sıvı yağ ve tereyağı alınarak yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur. Kavrulan soğanlara bir miktar tuz, salça ve pul biber eklenip salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edilir. Haşlanmış ve doğranmış patatesler eklenir. Patates ezici ile tam püre yapmadan iri taneler kalmayacak şekilde ezilip karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Özel Sosun Hazırlanması: Derin bir kasede 1 adet yumurta akı, 1,5 su bardağı su, 1 çay bardağı sıvı yağ ve 1 paket kabartma tozu homojen bir kıvam alana kadar çırpılır.
Yufkaların Şekillendirilmesi: İlk yufka tezgaha serilir ve hazırlanan sostan bolca gezdirilir. Yufkanın kenarları içe doğru katlanarak kare/dikdörtgen form kazandırılır. Kenar kısmına patatesli iç harçtan konulur ve rulo şeklinde sarılarak hafifçe yassılaştırılır. Diğer 4 yufka da aynı şekilde hazırlanıp fırın tepsisine dizilir.
Dilimleme ve Soslama: Tepsiye dizilen börekler yaklaşık 3-4 parmak genişliğinde dilimlenir. Kalan özel sosun tamamı böreklerin üzerine gezdirilir (vaktiniz varsa 1 saat veya akşamdan buzdolabında bekletilir).
Pişirme: Üzerlerine ayrılan yumurta sarısı sürülüp çörek otu serpiştirilir. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzerleri ve altı nar gibi kızarana kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Kaynak
Youtube: Cemile’nin Lezzet Durağı (@CemileninLezzetDuragi)





