Çocuklarda Takıntı Problemi ve Tedavi Yöntemleri
Çocuklarda Takıntı Problemi ve Tedavi Yöntemleri
Eğer çocuğunuzda takıntı problemi bulunuyorsa bunu bir danışmana sorduktan sonra danışman ile birlikte çocuğunuzun takıntı ve zorlantıları için bir tedavi planı yapılmalıdır. Bu planın içeriğinde bulunan tedavi yöntemlerinden biri de ilaçtır. İlaçlar içeriklerinde bulunan maddeler sayesinde beyin içerisinde bulunan belli hormonların çalışmasını sağlayarak çocuğun rahatlamasını sağlamaktadır.
İlaçlar çocukların bu tür takıntı problemlerinden uzaklaşmalarını sağlarlar. Bu yüzden ilaçlar birincil tedavi yöntemidir. İlaç dozları çocuğunuzun yaşına göre, durumuna göre ve takıntısına göre ve bunlarla birlikte başka bir sağlık problemi olup olmamasına göre danışman doktorlar tarafından düzenlenirler. Çeşitli dozlar denenerek görülen yan etkilere veya oluşabilecek farklı bir sağlık problemine göre başka ilaçlarla birlikte kullanılabilirler.
İlaç tedavisinin yanı sıra çocuklarımızda bulunan takıntı probleminin başka bir tedavi yöntemi de bilişsel terapidir. Bu yöntemin amacı çocuğumuzun zihnine gelen takıntılı bu düşüncelerin saçmalığının farkına varmasını sağlamaktır. Bu şekilde çocuklar bu takıntılarıyla yüzleşirler ve bunlara karşı teknikler geliştirerek başka düşünceler geliştirmeye başlarlar. Bu şekilde çocukların zihnine gelen bu takıntılı düşünceleri çocuklar kendileri ya uzaklaştırırlar ya da farklı düşünce tekniklerini kullanarak yok ederler.
Genellikle bilişsel tedavinin yanında ilaç tedavisi de kullanılmaktadır. Çünkü bu tedavi yöntemleri bazı durumlarda tek başlarına yeterli olmaya biliyorlar. Nedenlerinden birisi ise çocuklarda görülen bu takıntı problemlerinin biyolojik veya genetik yönlerinin bulunmasıdır. Bu sebeple terapi yönteminin iki aşamalı olmasının hem çocuk için hem de ailesi için daha sağlıklı olacağı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.