Bilim İnsanları
Bilimin eksiksiz bir tanımını yapmaya kalkışmak yerine, onu açıklamaya çalışmak daha doğru olacaktır. İnsanoğlunun var oluşundan beri doğayı bilmek, doğaya egemen olmak istediği görülmüştür.
Bilim de insanın doğayla olan mücadelesi esnasında karşılaştığı, gök gürlemesi, şimşek çakması, ayın ya da güneşin tutulması, hastalıklar, afetler, vb. doğa olayları gibi olayları anlamak istemesinden doğmuştur. Bilimin asıl uğraşı alanı da; doğa olaylarıdır. Burada doğa olaylarını en genel kapsamıyla algılamamız gerekir.
Yalnızca fiziksel olgular değil, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel vb. bilgi alanlarının hepsi doğa olaylarıdır. Özetle, insanla ve çevresiyle ilgili olan her olgu bir doğa olayıdır. İnsanoğlu, bu olguları bilmek ve kendi yararına yönlendirmek için var oluşundan beri tükenmez bir tutkuyla ve sabırla uğraşmaktadır. Başka canlıların yapamadığını varsaydığımız bu işi, insanoğlu aklıyla yapmaktadır.
Bilim adamı ya da bilim insanı, geniş anlamda bilgileri elde etmek için sistematik bir faaliyet yapan kişi demektir. Daha sınırlı anlamda ise bilimsel yöntem kullanan bir bireydir. Kişi bilimin bir veya birden fazla alanında uzman olabilir.
Bilim insanları; fiziksel, matematiksel ve sosyal alanlarda da dâhil olmak üzere doğanın tüm alanlarında araştırmalar yaparlar. Bilim insanı demek çok geniş bir kavram olur.