Boğaz Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?
Enfeksiyonlar, ya bakteriler ya da virüsler sebebiyle oluşur. Virüsler ve bakteriler aynı şeyler değildir. Virüsler antibiyotiklere cevap vermezken bakteriler antibiyotiğe kayıtsız kalamazlar. Boğaz ağrılarına sebebiyet veren virüsler ve bakterilerini bazı farkları şunlardır;
Virüs Nedenli Boğaz Ağrısı
Virüslerin sebebiyet verdiği boğaz ağrısı sırasında şunlar meydana gelir.
- Burun akıntısı,
- kaşıntı,
- hapşırma,
- vücutta kırgınlık.
Vücudumuz bu virüslere karşı antikorlar üretir kendini savunur ve bu virüsü yaklaşık bir haftada yener. Kızamık, su çiçeği, boğmaca gibi bazı hastalıklar da boğaz ağrısına sebep olabilmektedir. Boğazlardaki aftlar ise ağrının seviyesini artıran etkenlerden olabilir.
Virüs lenf sistemine yerleşir böylece bademciklerde, boyunda, koltuk altında şişmeler meydana gelir. İşte bunlar boğazda şiddetli ağrı yapar. Bazen solunum güçlüğü, karaciğer rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. Ayrıca uzun süren şiddetli yorgunluğa sebep olabilir.
Virüsler ve bakteriler arasındaki en önemli fark bakterilerin antibiyotiğe cevap vermesine rağmen virüslerin cevap vermemesidir.
Bakteri Nedenli Boğaz Ağrısı
Boğaz ağrıları verdiği rahatsızlığın yanı sıra kalp kapakçıkları ve böbrekleri de etkileyebilir. Bademcik enfeksiyonu, zatürre, sinüzit gibi rahatsızlıklara da yol açabilir. Tüm bu sebeplerden ötürü boğaz ağrılarında doktor önerisiyle birlikte antibiyotik tedavisi de uygulanmalıdır. Boğaz ağrıları genelde soğuk algınlığından daha uzun sürer. Günümüzde kullanılan ‘strep testi’ doktorun antibiyotik yazmasında onlara yol gösterici olmaktadır. Bu testlerin pozitifliği doktorun antibiyotik yazmasına sebep olabilir.