Çocuğun İlgi Alanları
Çocuğun ilgi alanları
Her çocuğun doğuştan gelen farklılıkları, doğal eğilimleri ve bazı yetenekleri vardır. Ancak çocuk ilgilerle birlikte dünyaya gelmez. İlgiler bazı deneyimler sonucu öğrenme yoluyla geliştirilen dürtülerdir. İlgilerin gelişmesi büyük ölçüde yakın çevredeki öğrenme olanaklarına bağlıdır. Bu olanaklar çocuğa sağlanamadığı takdirde çocuğun ilgileri gelişemez. Bu nedenle ilgilerin gelişmesi çocuğun çevresindeki kişilerle bağlantılıdır.
Çocuk merak ettiği ya da yararlanmak istediği bir şeyle ilgilenmeye başlar. Bu da onun öğrenmesini daha çok motive eder. Eğer ilgiler çocuğun gereksinimlerini karşılıyorsa o zaman daha uzun süreli olur. Zaten gerçek ilgi alanları bireyin yaşantısındaki gereksinimlerini karşılayan ve onu doyuma ulaştıran sürekli ilgilerdir. Bir faaliyete karşı ilgi duyan çocuk onu gerçekleştirebilmek için daha çok gayret sarf eder. Yani ilgi fazla ise çocuğun motivasyonu o denli kuvvetli olur. Bu da çocuğun daha çabuk ve kolay öğrenmesine, dolayısıyla ilgi duyduğu alanda başarılı olmasına neden olur.
İlgi alanları çocuğun zihinsel ve bedensel gelişimine göre farklılık gösterir. Yani zihinsel ya da bedensel olarak geri ya da ileri olan çocuklar daha farklı ilgi alanlarına sahiptirler. Çünkü ilgi yapabileceği ve kendini öğrenmeye hazır hissettiği konularda yoğunlaşır. Çocuk merak eder ancak yapamadığı ya da yapamayacağını anladığı zamanlar ilgi azalmaya başlar. Ayrıca ilgi alanları zihinsel ve bedensel gelişime bağlı olarak yaş büyüdükçe değişikliğe uğrar. Bireyde yeni ilgi alanları geliştikçe çocukluk dönemine ait ilgiler ya azalır ya da değişir.
Çocuğun oynadığı oyunlar, yaptığı çalışmalar, satın aldığı, kullandığı ve biriktirdiği objeler bize çocuğun ilgi alanları hakkında bilgi verir.