Çocuk Oyuncaklarının Gruplandırılması
Çocuk Oyuncaklarının Gruplandırılması..
Oyun malzemeleri yararlarına göre değişik bazı gruplarda toplanabilmektedir. Bunları kısaca belirtmek gerekirse;
a) Su, toprak, kum gibi malzemeler: Çocuğun dünyayı tanımasına ve deneyim kazanmasına yardımcı olur.
b) Hamur, çamur, boya ve tebeşir gibi malzemeler: Çocuğun yaratıcılık gücünü arttırır ve kendi kendini yönetme arzusunu doğurur.
c) Bebek, bebek elbiseleri ve hayvan gibi oyun malzemeleri: Çocuğun hayal gücünü uyandırır.
d) İtilip çekilebilen oyun malzemeleri: otomobil, kamyon, traktör gibi oyuncaklar ve bunların ayrı bölünebilen parçalardan yapılmış olmaları, çocuğun düşünme ve toplumsal yaşamı sembolize etmeye yarayan hayal gücü oyuncaklarıdır.
e) Ev eşyası gibi model oyuncaklar: Fırça, süpürge, çekiç gibi oyuncaklar çocuğun yetişkin becerilerini kazanabilmesinde yardımcı olan oyuncaklardır.
f) İnşa oyuncakları: çocuğun zihinsel gelişiminde yararlıdır.
g) Jimnastik gereksinimlerini karşılayan oyuncaklar: çocuğun bedensel gelişiminde yararlı olan oyuncaklardır.
Bebek ilk aylarda seslere, gördüğü şekillere ve tüm renklere karşı duyarlı olduğu için daha çok oyuncak seçimi işitsel ve görsel uyanlara yönelik olmalıdır. Ayrıca 18 aya kadar bu oyuncakların yıkanabilir ve kırılmayan türden olmasına dikkat edilmelidir.
Su ve kum çocuğun 2 yaşından sonra oynaması gereken en doğal ve temel oyun malzemeleridir. Su ve kumla oynama fırsatı sağlanan çocuğun hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi artar ve çocuk kendine güven kazanır.
Günümüzde elektronik oyuncaklar ve malzemeler hızla yaygınlaşmakta olup, özellikle bilgisayar günlük yaşamımıza girmiş bulunmaktadır. Bu gelecekte çok daha zorunlu görülmektedir. Elbette ki çağın gerisinde kalınamaz. Çocuğun bilgisayarı öğrenmesi ve tanıması yararlıdır. Ancak bu belirli sınırlar içinde olmalı ve çocuk bilgisayara sürekli bağımlı hale gelmemelidir. Zamanın büyük çoğunluğunu bilgisayar başında geçiren bir çocuk arkadaşlarından, oyun faaliyetlerinden ve kolektif oyunlarından uzak kalır. Bu da çocuğun sosyal gelişimini ve yaratıcılık yeteneğini olumsuz yönde etkiler.