Diş Bakımı ve Temizliği
Kişisel Diş Bakımı ve Temizliği
Diş Bakımı
Güzel, temiz ve ışıldayan dişlere sahip olmayı herkes ister. Dişlerin belirli aralıklarla bakımını yaptırarak her daim sağlıklı olmasını sağlayabiliriz. Diş etlerinin kireçlenmesi, dişlere kadar sert taşların gelişmesi dişleri bozar. Günde en az bir kez fırçalamalıyız, Günde iki, hatta yemeklerden sonra fırçalamak en iyisidir. Dişçinizi ziyarete gidişinizde, o daha köklü temizlik yapar. Yediklerinizin, beslenmenizin dişlere yararı fazladır. Şekerli, tatlı şeyleri azaltmaya bakınız, her yemek sonunda bir bardak su içmeyi adet edininiz. Her yemek sonunda ham bir şeyler çiğneyiniz.
Dişlerin düzeltilmesi :
Eğri olarak gelişmekte olan bir dişi düzeltmek, özellikle erken yaşlardayken bunu başarmak olanaklıdır. Bazen dişe verilen bir destekle onu düzeltmek olanaklıdır. Hafif bir baskı ile desteklenen dişin bir süre sonra düzeldiğini görürsünüz. Bu takdirde diş kendi itme gücü ile çeneden itibaren doğrulup normal düzene girecektir. İyi desteğe alınan, rahatsız edilmeyen dişin ağrı vermediği görülür; diş doktorunuzla düzelmekte olan dişi kontrol etmenizde yarar vardır.
Kullanacağınız destek aracı rahatsız olmamalıdır; çünkü bir süre sonra düzelecek dişinizle rahat edecek, normal görünüm kazanacaksınız.
Dişlerin temizlenmesi :
Seçeceğiniz diş fırçasının keskin kenarlı olmayan, kıl fırça olmasına özen gösteriniz; fırçanın sapı düz olmalıdır.
1- Diş etleri sınırından aşağıya, kısa hareketlerle, üst dişleri temizlemeli, alt dişleri ise yukarıya doğru fırçalamalıdır ( her dişi ayrı ayrı)
2- Diş arkalarını temizlerken, yine üst dişleri aşağı doğru, alt dişleri yukarı doğru fırçalamalıdır; yine kısa hareketlerle.
3- Azı dişlerin kenarlarını tamamen temizlemeli, kırıkları, çatlakları unutmamalıdır; daha sonra ağzı iyice durulamak gerekir.
4- Yumuşak bir ipliği, pamuk ipliği örneğin resimdeki gibi her iki elin orta parmağına sarıp, dişler arasına yavaşça geçirip, yukarı aşağı doğru, diş aralarını temizleyin.