Süt ve Ayranın Faydaları
Bakın, bir bardak sütte neler var;
Bir bardak süt içtiğinizde metabolizmanız, en başta 238 miligram kalsiyum alıyor, ayrıca 6.6 gram protein, 252 inter. Ünite A vitamini ve de 26 miligram magnezyum. Şunu samimiyetle söyleyebiliriz ki, bu okuduğunuz miktarlar asla küçümsenecek değerler değildir. Öte taraftan bir bardak ayran içtiğinizde aşağı yukarı bu değerlerin yarısını almış oluyorsunuz. Demek ki, ille de süt içilecek diye bir kural yok. İki bardak ayran için, olsun bitsin bu iş. “Sütü seviyorum ama, süt bana çok fena halde kokuyor” diyenler ise sütü patates püresi içinde veya muhallebi, kek gibi besinlerin içerisinde alabilirler. Ama “Süt içerim, kokusunu da kahve ile örterim” diyerek içerisine kahveyi dolduranlara da “Dur!” demek lazımdır. Çünkü, sütten fayda sağlayacağız diye kahvenin zararlı etkisine çarpılmanın bir anlamı yoktur.
Bilindiği gibi artık sütün ve de dolayısıyla yoğurdun diyet için olanları çıktı. Sütün yağını alarak kalori değerini bir hayli azaltmayı başardılar. Üstelik sütün içindeki değerlere de zarar vermeden. Ancak burada şunu da ifade etmek gerekiyor. Diyet olmayan, yani yağı alınmamış süt ve yoğurdun kolesterol düşürücü etkisi vardır. Bu etki de sütün yağında bulunan bir asitten kaynaklanmaktadır. İşte sütün yağı alınınca bu asit de alınmış oluyor. Eğer, sütü ve yoğurdu kolesterolünüzün düşmesi için alıyorsanız diyet süt ve yoğurt sizin pek işinize yaramaz. Fakat, çocuklarınızın büyüyüp gelişmesi için verebilirsiniz. Ayrıca, menopoz dönemlerinde gene diyet sütü, diyet yoğurdu tercih edebilirsiniz.
Kısaca özetleyecek olursak, gerek normal, gerekse yağı alınmış süt ve yoğurt büyümeyi ve gelişmeyi sağladığı gibi kemik yapımızın da büyük ölçüde mimarlığını üstlenmişlerdir. Ayrıca, kolesterol düşürücü özelliğe sahiptirler. Aynı zamanda, yoğurdu tek başına ya da sarımsakla karıştırarak yediğinizde tansiyonunuzu düşürebilirsiniz. Kısaca, süt ve türevlerinin metabolizmamıza büyük faydaları olduğu kesindir. “Akıllı insan kazanır” diyenlerdenseniz, süt için. Süt sevmiyorsanız ayran için, ayran da sevmiyorsanız yoğurt yiyin. Bu besinlerin sağladığı yararlardan uzak kalmayın. Tam anlamıyla sağlıklı bir beslenme tarzı hiçbir zaman tanımlanamamıştır.
İnsan soyunun hiçbir kesiminin uzun süre tam anlamıyla sağlıklı bir beslenme uygulayarak yaşadığı söylenemez. Hava koşullarındaki değişiklikler, insan, hayvan, bitki topluluklarına zarar veren hastalıklar, susuzluk gibi yoksunluklar ve doğal âfetler, dünyamızın hiçbir zaman uzun süre besleyici bir cennet bahçesi olmadığını göstermektedir. Üstün biçimde gelişmiş bir insan topluluğu da yoktur ki, bilim adamlarına, beslenme uzmanlarına kusursuz, sağlıklı beslenmenin ne olduğu yolunda örnek olsun. Elbet, çok sağlıklı beslenen küçük insan toplulukları olmuştur, bunlardan da sağlıklı beslenme konusunda birçok sonuçlar elde edilmiştir. Ne var ki, gerek Doğu, gerek Batı dünyasından sağlanan örneklerin büyük çoğunluğu, yanlış beslenmenin değişik düzeylerini gösterir niteliktedir.