Bayramda Bu Yiyeceklere Dikkat!

Yarın Ramazan Bayramı. Bayram sofrasında yediklerimize daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar; kahvaltı da yağlı, hamurişi ve tatlı ağırlıklı besinlerden uzak durulmasını, öğle yemeğinde daha çok protein ağırlıklı, akşam yemeğinde ise daha kolay sindirilebilen sebze ağırlıklı besinler tavsiye ediyor. Peki bayramda hangi besinleri tüketmek daha doğru? Bayramda kilo almamak ve sorunlar yaşamamak için bu uyarılara dikkat edilmeli.

Uzmanlar, tatlı olarak daha hafif olan sütlü tatlıları veya meyveli dondurmaların tüketilmesini, yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için de 45 dakikalık tempolu yürüyüş yapılmasını öneriyor.

İlk kahvaltıda bu yiyeceklere dikkat
Özellikle insülin salınımını uyaracak gıdalar yerine, tok hissettirecek gıdalar tercih edilmeli. İlk kahvaltıda kesinlikle kızartma, hamur işi ya da tatlı olmamalı. Her zaman tavsiye edilen peynir, zeytin, yumurta, bal ve bol miktarda yeşil sebzeler tercih tüketilmeli. Gün içerisinde Türk mutfağı en beğenilen tariflerinden az yağlı ve salçalı olacak şekilde zeytinyağlı yemekler, çorbalar ve sebze yemekleri tercih edilmelidir. Tatlı olarak bayramda baklava her zaman favorimizdir ama özellikle oruçlu geçirilen 1 ay sonrasında hamur işleri yerine sütlü tatlıların ve meyveli dondurmaların tercih edilmesi sağlığımızı korumak için daha önemlidir. Bu gıdalar gaz ve şişkinlik oluşumunu azaltacaktır. Öğle yemeğinde protein ağırlıklı, akşam ise sindirimi kolay olan düşük kalorili sebze ağırlıklı bir menü tercih edilmelidir.

Metabolizma hızını artırmak çok önemli
Özellikle hem pandemi nedeniyle evde kalmamız hem de Ramazan nedeniyle yavaşlayan metabolizma hızını artırmak için öğünlerden en az 1-2 saat sonra 45 dakikalık tempolu yürüyüşlere başlanmalı. Yürüyüşün gerçekleşmesi şuan için bayram sonrasına kadar güç olduğu için egzersiz programlarından biri takip edilerek düzenli olarak uygulanabilir. Böylece hem kilo kontrolü sağlanmış hem de yaşanabilecek hazımsızlık problemleri önlenmiş olacaktır.

Beslenme alışkanlıkları değişiyor
Ramazan ayı boyunca Oruç olarak geçirilen ve uzun süren açlık, susuzluk hissinden sonra vücudun tekrar normal beslenme düzenine geçmesi kolay olmayabilir. Yavaşlayan metabolizma, uzun süren açlık ve 2 öğünle beslenmeye alışmış bir mide bağırsak sisteminde mide bulantısı, iştahsızlık, gaz sancısı, az tüketilen lifli besinlerden dolayı kabızlık görülebilecek başlıca sorunlardandır. Bunun yanı sıra metabolik rahatsızlığı olan kişilerde alınan yüksek kalorili besinler, ani şeker yükselmeleri, tansiyon problemleri ve kalp-damar rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca vücuda alınan yüksek kalorili ürünlerin kilo artışına neden olduğu da görülebilir.

Besinler yeterli ve dengeli tüketilmeli
Tüm besin gruplarından bir arada yemenin, yavaş ve iyi çiğnemek, az ve sık yemek, posa alımı için sebze ve meyveleri mutlaka tüketmek, yağı yeterli miktarda ve doymamış yağlardan tercih etmek yeterli ve dengeli beslenmede ana kural. Aynı zamanda günlük en az 1.5-2 litre su içmeye, tahıllardan, kuru baklagillerden ve hayvansal besinlerden proteini yetecek miktarda almaya dikkat edilmesi gerekir.

Tüm okuyucularımıza Sağlıklı ve Mutlu Bayramlar Diliyoruz….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu