Hamilelik

Anne Karnında Hafta Hafta Bebek Gelişimi

Özellikle ilk hamileliği olanların merak etikleri, bebek hangi ayda ne kadar ve nasıl gelişir, görünüşü nasıldır diye merak eden bütün anne ve anne adayları için ay ay takip edecekleri resimler le anlatılan gebelik anne karnında gebelikte bebeğin ay ay gelişimini anlatan bu yazımızda aklınızda ki bütün sorulara cevap bulacaksınız.

Gebeliğin 1. Ayı
Gebeliğin ilk ayında eşler gebelik planı yapanlar gebeliğin olup olmadığını öğrenmek,gebelik planlamayanlar ise genellikle bulantı sebebinden  doktora baş vururlar.  gebelik testleri ile belirlenir. varsa  kalp atışının olup olmadığıdır. Yalnız kalp atışın çok küçük gebeliklerden oluşmaz yaklaşık 5-6 hafta civarında.  bazen gebelik kesesi görüldüğü ve geliştiği halde içerisinde bebek oluşmaz bu duruma da sık rastlanır ve buna “boş gebelik” denir. Bu ay aile bebeğin durumunu ve sağlığını merak edebilir ancak henüz gebelik çok küçük olduğu için bu dönemde bebeğin canlı olması dışında pek bir özelliği değerlendirilemez, bir özürü var mı yok mu bu dönemde anlaşılamaz.

İlk gebelilk muayenesinde  kan tahlili, idrar tahlili, kan grubu, Rh antikor taraması (kan uyuşmazlığı için), Troid testleri (TSH) rubella, toxoplazma, Hbs ag testi (Hepatit B), HIV (AIDS)testi önerilir.

 gebelik süresi 280 gün veya 40 haftadır. Tahmini doğum tarihi son adet tarihine 7 gün eklenip 3 ay geriye gidilerek hesaplanabilir.

Gebeliğin ilk haftalarında Anne adayında en çok görülen sorunlar  ağızda çok az bir tad değişikliği, hafif sabah bulantıları görülür. Bu dönemde ‘implantasyon kanaması’ denilen çok az bir kanama gözlenebilir. Ayrıca halsizlik, göğüslerde aşırı hassasiyet, sık idrara çıkma gibi belirtiler hissedilebilir.

Anneye bu ilk muayenede şu konularda bilgiler verilir:
– İlaç kullanımı ve gebeliğe zarar verebilecek ilaçlar
– Sigara ve alkolün bebeğe zararları
– Kaçınılması gereken röntgen v.b durumlar
– Gebelikte beslenme
– Alması gerken vitaminler: Demir dışındaki tüm gereksinimler dengeli bir dietle karşılanabilir. Ayrıca gebeliğin ilk aylarında nöral tüp defektini önlemek için rutin folik asit desteği (0.4 mg) verilmelidir.
– Kilo alımı
– Egzersiz
– ve gebelikte rastlanabilecek sorunlar açısından bilgilendirilmelidirler.

Aşağıda belirtilen durumlarda doktorunuza ya da en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz:
– Lekelenme şeklinde vajinal kanama
– Parça düşürme
– Karında çekilme , kasılma, kramp
– Şiddetli baş ağrısı
– Şiddetli kasık ağrısı
– Şiddetli bulantı, kusma
– Yüksek ateş
– İdrar yaparken yanma
– İdrara çıkamama
– Şiddetli kabızlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı!

Web sitemizin yayın hayatına devam edebilmesi için sitemizde reklamlara izin vermenizi bekliyoruz. Anlayışınız için teşekkürler.