Burkulma Nasıl Geçer? Tedavisi
Günlük yaşantımızda hepimiz bir yerlere yetişmek için acele etmişizdir, yada spor yaparken talihsiz bir hareket yapmışızdır, yada en basitinden yanlış bir adım atmışızdır. Ve bunların neticesi olarak eklemlerimiz hasar görmüş yani burkulma durumu meydana gelmiş olabilir. Burkulma, her ne kadar kulağa basit bir eklem yaralanması gibi gelse de herkes ufak bir şekilde atlatamayabiliyor.
Burkulma Nedir?
Eklemlerimiz birbirlerine elastik bağlarla bağlıdır. Ani bir şekilde eklemlere binen bir yük veya yanlış bir adım bu bağları esneklik sınırından fazlasına zorlayabilir. Bunun sonucu olarak bağı oluşturan bazı lifler hasar görür ve kopar. Bütün bunların neticesinde burkulma yaşanan bölgede, burkulma şiddetine bağlı olarak acı, şişme ve morluk meydana gelir.
Burkulmalar gerçekleştiği eklem ve şiddet seviyesince tedavi edilir. Düşük şiddetli bir burkulma sonrasında burkulma yaşayan eklem bir süre hareket ettirilmez. Yaşanan burkulma sonrasında hasar gören ekleme buz ile müdahale etmek o bölgenin şişmesine engel olur. Yatar pozisyonda iken burkulan bölgenin vücuttan daha yüksek bir yerde tutulması ise o bölgeye olan kan akışını azaltacağından morarmasını engeller. Eğer burkulma olayı üzerinden süre geçmiş ise buz tedavisi yapılmaz. Aksine sıcak tatbik edilerek kasılan o bölgenin yumuşatılması sağlanır. Ancak bu tatbik burkulmanın hemen arkasına yapılmaz. Çünkü o esnada bağlar aşırı gerildiğinden dolayı zaten bir sıcaklık sahibidirler.
Daha şiddetli burkulmalar da ise aynı şekilde önlem alınmalı ancak vakit kaybetmeden ve daha kötü bir sonuca maruz kalmadan bir doktora görünmelidir.