Çocuklarda Uyku Alışkanlığı
İnsan yaşamının 1/3’ü uykuda geçmektedir. Uykunun insan sağlığı bakımından önemli bir yeri vardır. Uykuda düzenlilik önemlidir. Onun için çocukların küçük yaştan itibaren düzenli bir uykuya alıştırılmaları gereklidir. Uyku ihtiyacı yaşla beraber gittikçe azalır. Bununla beraber bireyden bireye de farklılık gösterir.
Yeni doğan bir bebek eğer karnı tok ve bir sıkıntısı yoksa geceyi-gündüzü genellikle uyku ile geçirir. Çocuk büyüdükçe uyku süresi giderek azalır. 6 aylık bir bebeğin uyku süresi ortalama 15-16 saat, 1 yaşında 13-14 saat 2 yaşında da bu süre ortalama 12 saate düşer. Okul çağında bir çocuk ortalama 10 saat uyumalıdır. Bu süre, buluğ çağında 9 saat, yetişkinlerde de ortalama 7 saattir. Bununla beraber sağlığı tam yerinde olmayan çocukların daha fazla uykuya ihtiyacı vardır. Uykuda büyüme hormonu salgısı artacağından çocuğun büyüyüp gelişmesinde uykunun önemli rolü vardır. Beden ağrıları ve psikolojik rahatsızlıklar uykuyu olumsuz yönde etkiler. Yeterince uyku uyuyamayan kişiler sinirli, huzursuz ve gergin olurlar.
Yeni doğan bebekler genellikle sürekli derin şekilde uykularında uyurlar ve bunların geceleri gündüzleri belli değildir. Ancak 40 günden sonra bebeklerin derin uykularında azalma görülür. 6. ayından sonra bebeklerin uyku düzeni, büyüklerin uyku düzenine benzemeye başlar. Artık gündüzleri az, geceleri daha uzun uyumaya başlarlar. İnsanın yaşamında ve sağlığında dengeli beslenmenin önemi olduğu kadar düzenli ve rahat bir uykunun da önemi vardır. Düzenli uyku uyuyan kişiler daha uyumlu ve huzurlu olabildikleri gibi daha dinç, dinamik ve daha verimli olabilmektedirler