Yeni Doğan Bebeğin Fiziki Özellikler
Yeni Doğan Bebeğin Fiziki Özellikleri
Ülkemizde belirlenen ölçülere göre yeni doğan bir bebeğin ortalama ağırlığı 3400 gramdır. Bu ortalama değer yanında 2800-4100 gram arasında bir ağırlık ile doğan bebekler de normal kabul edilir. Tıp kitaplarında düşük doğum ağırlıklı olarak tarif edilen ve halk arasında “sıska-cılız bebek” olarak adlandırılan 2500 gramdan daha düşük doğum ağırlığına sahip bebeklerin oranı tüm doğumlarda %6 oranını geçmez. Prematüre bebek olarak bilinen ve 37 haftadan kısa bir gebelik sonrasında doğan bebeklerin ağırlık ve diğer fizik ölçüler yönünden zamanında doğan bebeklerden daha küçük olacakları kolayca tahmin edilebilir. Bütün doğumlar içinde görülme ihtimali %4 kadar olan prematüre bebeklerin ölçülerinin değerlendirilmesi bu sebeple tecrübesiz biri tarafından aileye gereksiz üzüntüler yaşatabilir. Prematüre bir bebeğin ölçüleri ancak hazırlanmış olan çizelgeler ile karşılaştırılarak değerlendirilmelidir.
Yeni doğan bebeğin doğum ağırlığı üzerinde en etkili faktör gebe kadının gebeliğinin son üç ayındaki beslenmesidir. Ayrıca gebelik sırasındaki sigara içiminin de doğum ağırlığını olumsuz olarak etkilediği anlaşılmıştır. Gebeliğinin son aylarında beslenmesine dikkat etmeyen ve sigara içme alışkanlığını terk etmeyen bir annenin bebeği, normal zamanında doğmuş bile olsa doğum ağırlığının düşük olması beklenir.
Yeni doğan bebek, doğumdan sonraki 3-5 gün içerisinde su kaybı nedeniyle doğum ağırlığının yaklaşık %8-10 kadarı olan 200-300 gramlık bir ağırlık kaybı gösterir. Birkaç gün içinde yeniden toparlanan bebek, doğumunun 10. gününde doğum ağırlığına yeniden ulaşır ve yeterli ve dengeli beslenirse ilk aylarda ortalama haftada 150 gramlık bir ağırlık artışı gösterir.