Bebeklerde Kusma
Yeni doğmuş olan bebeklerin, doğumdan önce yuttuğu amnion sıvısı, doğum yolu salgıları gibi maddeleri midesinden çıkarabilmesi ve midelerinin bu tür etkenlerden arınabilmesi için doğum sonrası ilk günlerde kusma olayı sık sık rastlanmaktadır. Bu durum normal olarak algılanabilir. Bunun yanı sıra sık olarak karşılaşılan bir durum da bebeğin her beslenmeden sonra emdiği sütün bir kısmını ağızdan akıtması olayıdır. Ayrıca bir besleme hatasından kaynaklanan, çocuğun emzirilmesinden sonra gazı çıkarılmayan bebekler, içinde biriken gazı çıkartmaya çalıştıkları esnada öğürerek yuttuğu sütün bir kısmını kusma yolu ile dışarıya atabilirler.
Bebeklerde Kusma
Tüm bunların göz önüne alınarak bebeğin kusabileceği düşünülmeli ve yataklarına yatırılırken bebeğin yan veya yüzüstü gelecek şekilde yatmasına dikkat edilmelidir. Böylece bebeğin kussa bile kusmuğunun ağzından dışarı akışı kolaylaşmış olacak ve bebek kustuğu maddelerin boğazına kaçarak soluksuz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalmayacaktır. Sırtüstü yatırılan bir bebeğin kusması halinde kusmuğu dışarıya akıtamayacağından, soluk borusunu tıkayarak ölümüne dahi yol açabilecek bir durum söz konusu olabilir. Bütün bu durumları annenin öğrenmesi ve bu durum karşısında nasıl bir hareket yolu izlemesi gerektiğinin bilmesi gerekir.
Kusan bir bebekte, kusmuğun parlak sarı renkte safra içermesi veya bebeğin fışkırır gibi kusması ciddi bir durumun işaretçisi olabilir. Doğum sonrası ilk bir haftaya kadar görülebilen böyle bir durum bebeğin mide – barsak kanalındaki bir tıkanıklığın belirtisi olabileceğinden ihmal edilmemelidir. Acilen uzman doktor tarafından kontrol edilmesi önerilmektedir.