Bebeklerin Boy ve Baş Çevreleri

Ülkemizde ortalama yeni doğmuş bir bebeğin boyu yaklaşık olarak 50 cm. kadar olup, 47-53 cm. arasındaki ölçüler de normal sınırlar arasında sayılır. Normal olarak gelişimini sürdüren bir bebeğin boyunun ilk üç aylık sürede 8-10 cm. kadar uzaması beklenir.
Ölçümü hassasiyet gerektiren baş çevresi tıbbi yönden önem taşır ve ortalama olarak 35 cm. kadardır. Yeni doğan bebeğin başı, erişkinlerle kıyaslandığında gövdesine oranla çok büyüktür. Erişkin bir insanda vücudun yaklaşık 1 /8’i kadarı olan baş, yeni doğan bir bebekte vücudun 1 /4’üne karşılık gelir.

 

Yeni doğmuş olan bebeğin kafa kemikleri, doğumda henüz tam olarak birleşmemiş durumdadır ve bundan kaynaklanan bir durum olarak bebeğin başının tepe kısmında “bıngıldak” adı verilen bir yumuşak bölge bulunur. Kafanın çatısını oluşturan dört kemik arasında bulunan bu bıngıldağın boyutları aynı yaştaki çocuklar arasında farklılık gösterebilir. Bebeklerin gelişimleri hızlı birşekilde geliştiğinden, bu gelişim aşamasında bıngıldağı küçülür ve değişik sürelerde tamamen kapanır. Bıngıldağın 18 aylık olan bir çocukta mutlaka kapanmış olması gerekir. Ortalama olarak 1 yaşında görülen bıngıldak kapanması, çocuk yeterince D vitamini almıyor veya D vitamini sentezini sağlayacak güneşten mahrum bırakılıyorsa gecikecektir. Bu durumda bebekte D vitamini eksikliğine bağlı bozukluklar da görülecektir. Bu durum halen devam etmesi durumunda bir uzman doktora, çocuklar için önemli bir durum söz konusu olmadan gösterilmesinde fayda vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu