Sağlık

Her Adet Gecikmesi Hamilelik Değildir

Adet gecikmeleri kadının ruh durumuna göre olduğu gibi,hastalık habercisi olabilir.En kısa zamanda doktorunuza baş vurmalısınız böylesi bir sorunda.

Adet gecikmeleri hamilelik yoksa ne anlama geliyor?

Kadın aylık kanamaları yumurtalıklarda büyüyen yumurtanın bir fonksiyonudur. Yumurtayı büyüten hipofiz bezinden salgılanan FSH hormonudur. Yumurta yeterince büyünce ve salgıladığı kadınlık hormonu (estrojen) yeterince yükselince hipofiz bezinden gelen LH hormonu uyarısıyla çatlar ve yumurta tüpe geçer. Yumurtanın yumurtalıkta kalan kabuğu (corpus luteum) progesteron hormonu salgılar. 14 gün boyunca bir gebelik oluşmaz ise kanama başlar ve rahim içinde kalınlaşmış tabaka (endometrium) dökülür.

Her adet gecikmesi gebelik anlamına gelmez

Genellikle 28 günde bir adet kanamaları olur. Bu mekanizma zaman zaman hastalıklar, kilo değişimi, mevsim değişimi, stres ve diğer birçok faktör tarafından etkilenir ve adet zamanları değişebilir. Yılda 2 kez adet düzensizliği normal sayılabilir. Her adet gecikmesi gebelik anlamına gelmez ama üreme çağındaki ve korunmasız ilişkisi olan her kadındaki adet gecikmelerinde ilk akla gelen gebelik olasılığıdır. Beklenen adet görülmediğinde 1 hafta daha beklenmeli ve yine kanama yoksa gebelik testi yapılmalıdır.

Hamileyken adet görülebilir mi?

Hamile bir kadın normalde adet görmez. Ancak bebeğin rahim içine yerleşmesi sırasında daha farklı bir kanaması olabilir. Ayrıca rahim ağzı yaraları, enfeksiyon ve diğer nedenlerle de bazı vajinal kanamalar olabilir. Son adet tarihi ile ultrasonografide hesaplanan gebelik haftası birbirini tutmayan kadınlarda “üste görme” olarak bilinen bir durumdan bahsedilir. Dikkatli bir bayan son kanamasının zaman ve karakter olarak değişik olduğunu fark edebilir.

Adetliyken hamile kalınır mı?

Bir kadının adet gördüğü ilk gün yeni yumurtası büyümeye başlar. Bazen bu yumurta büyümesi çok hızlı olup daha adet bitmeden döllenecek olgunluğa erişebilir. İleri yaşlarda daha sık olmak üzere her yaşta olabilen bir durumdur. Bu durumun görülme sıklığı binde 5 civarındadır.

Hamilelik için gerekli koşullar nedir?

Bir kadının hamile kalabilmesi için dört ön koşul vardır: 1.Yumurtlama olması 2.Spermin sayı, hareket ve şekil açılarından normal olması 3.Sperm ve yumurtanın buluşmaları için tüplerin açık olması 4.Döllenmiş yumurtanın yerleşmesi için uygun bir rahim içi olması. Tüm bunlar bir araya geldiğinde bile bir kadının her ay gebe kalma olasılığı %25 civarındadır.

Tam birleşme olmadığı durumlarda hamilelik ihtimali nedir?

Tam birleşme olmamasından kasıt erkeğin içeriye boşalmaması ise gebelik şansı teorik olarak sıfırdır. Ama erkek vajina içine boşaldı ise gebelik şansı yukarıda söylendiği kadardır. Cinsel organ üstüne boşalma ile de gebe kalmak mümkün değildir.

Korunurken hamile kalma olasılığı nedir?

Modern korunma yöntemleri olan doğum kontrol hapları ve spiral kullanımı ile hamile kalma olasılığı %1 veya daha azdır. Prezervatif kullanımında ise %15 tir. Takvim yöntemi ya da geri çekme %25 civarında gebeliğe neden olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu