Aft Nasıl Geçer? Ne İyi Gelir?

Öncelikle Aft nedir sorusuna cevap vermemiz gerekir. Aft; dil, ağız içi, yanakların iç kısmı, dudak veya damakta oluşan küçük yaralara verilen isimdir. Bu yaralar genellikle oluşmadan 1-2 gün önce belirtilerini gösterirler ve oldukça acı verici olabilir. Bişey yeyip içtiğinizde ağrı yapacağı için, yemek yemeyi büyük oranda zorlaştıracak ve ağrılı bir hale getirecektir. Bu aftların iyileşme süreleri değişkenlik gösterir. Bazıları birkaç gün içinde yok olurken, bazıları da uzun süreli ve şiddetli acılara yol açabilir.

Aft Neden Olur?

Aftların oluşma sebebi genel olarak kişinin ağız sağlığına önem vermemiş olması olarak söylenebilir. Aşırı soğuk veya aşırı sıcak yiyecekler yemek-içmek de ağız içindeki deriye zarar vereceği için bu yaraları oluşturabilir. Görülen bir başka neden de diş fırçalarken diş fırçası ile yanak veya damak kenarlarını zedelemiş olması olabilir. Ayrıca diş macunlarının içerisinde yer alan sodyum lauryl sülfat maddesi ağızdaki hücreleri tahriş ederek aft oluşumuna yol açabilir. Kişinin vitamin eksikliği de şüphesiz bu hastalığın en büyük nedenlerinden biridir. Bu yüzden ek olarak vitamin almak hem aftı küçültebilir hem de ilerideki rahatsızlıklardan sizi koruyabilir. Mentollü şekerler ve mentollü diş macunları da aftı alevlendirebilmektedir.

Aft Nasıl Geçer?

Yediğiniz besinlere dikkat etmeniz, kola gibi asitli içeceklerden uzak durmanız aft acısının alevlenmesini engelleyebilir.

  • Karbonat ile ağzı temizleme ise halk arasında en çok bilinen ve işe yarayan yöntemlerden biridir.
  • Tuzlu su ile gargara yapmak da çoğu rahatsızlığa iyi geldiği gibi aftlara karşı da iyi gelir.
  • Sirke ile gargara yaparak da aftın acısını alabilirsiniz.
  • Etkili yöntemlerden biriside: Cezvede 1 su bardağı kaynar suya 1 yemek kaşığı SUMAK atıp 2 dakika kadar kaynatıyoruz. Soğuduktan sonra bu su ile gargara yapıyoruz.

Aft genellikle uçuk ile karıştırılır ancak uçuk bir virüs sonucu ortaya çıkmışken, aft birçok nedenle oluşabilir. Aft bulaşıcı değildir. Ağızdaki aft yaralarını geçirmek için bu yöntemlerin hepsini uygulayıp, iki-üç hafta geçmesine rağmen bir sonuca ulaşamadıysanız ya da aftlarınız arttıysa vakit kaybetmeden uzman bir doktora görünmeniz gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu