Sağlık

Hormon bozukluğu belirtileri nelerdir?

Hormon bozukluğunun belirtileri hangi hormonda bozukluk söz konusu ile ona göre değişkenlik göstermektedir, çünkü vücudumuzda pek çok hormon yer almaktadır ve bu hormonların birinde ya da birkaçında bozukluk ortaya çıkmış ise vücut bunu bazı şikayetlerle belli etmeye çalışır. Hormonal dengenin bozulmasından kaynaklı olarak ortaya çıkan hormon bozukluğunun belirtileri hakkında uzmanların yaptıkları açıklamaları sizlerle paylaşıyoruz.

Hormon bozukluğu ve belirtileri

Hipofiz bezi hormonlarında bozukluk meydana gelmiş ise vücutta anormal bir gelişme söz konusu demektir. Büyüme hormonu olan hipofiz bezi hormonu çocuklarda fazla üretildiği zaman jigantizm hastalığına, yetişkinlerde ise akromegaliye yol açmaktadır. Kemikler büyümez ancak eller, ayaklar, dudaklar, diş, iç organlar ve bedenin diğer kısımlarında gelişme söz konusu olur. Eğer bu hormon gereğinden az salgılanıyorsa bu kez de cücelik ortaya çıkar. Tiroid hormonunda bozukluk olduğu zaman ise aşırı heyecanlanma, zayıflık, ishal, sürekli terleme gibi belirtiler kendini göstermektedir. Eğer tiroid hormonu eksik salgılanıyorsa bu kez de bu belirtilerin tam tersi; kilo alma, kabızlık, uyuşukluk gibi belirtiler gözlenir.

Paratiroid hormonu bozukluğunda ortaya çıkan belirtiler ise kaslarda aşırı duyarlık, spazm varken, aynı zamanda kemiklerde zayıflamak ve kolay kırılabilir hale gelme gibi bir risk de söz konusudur. Pankreatik hormon bozukluğunun belirtileri ise açlık nöbeti, uyuşukluk, kan şekerinin miktarında düşüş olur. Adrenal hormonunun aşırı salgılanması cushing hastalığına yol açar ve böyle bir durumda kafanın, boynun ve gövdenin şişmanlaması gibi şikayetler gözlenir. Eksikliğinde ise addison hastalığına neden olur ve hasta çabuk yorulur, kan basıncı düşer ve hastalıklara yakalanmaya daha meyilli hale gelir.

Cinsel hormon bozukluğunda ortaya çıkan belirtileri ise cinsel isteğin kaybolması yönündedir. Cinsel hormonun genellikle az salgılanmasından kaynaklı şikayetler yaşanır. Aşırı üretimine pek rastlanmaz, rastlansa da bir şikayet oluşturmaz. Kadınlarda aşırı kıllanma ve cinsel isteksizlik gibi şikayetlerin olması da hormon bozukluğunun belirtisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu